Търсене

Начало
„Мизия Милк“ премахва страховити, но грешни табели
18 June 2010

Читател ни показа снимка на стряскаща табела в гората край село Островче. Позаинтересувахме и стигнахме до „Горско стопанство“ - Разград. Директорът Пламен Колев знаеше за табелите, но се изненада, че още от тях се намират из гората. Защото се оказало, че са сгрешени и ще бъдат подменени. За това имало и протокол, направен от полицията.

 18_06_2010_tabeli.jpgГрешката е, че гората не е частна, което значи, че и ловното поле не е частно. През месец ноември миналата година Изпълнителната агенция по горите към Министерство на земеделието и храните е отдала след конкурс на концесия /за стопанисване и ползване/ ловно стопански участък „Пчелин - Островче“ , намиращо се на територията на Държавно горско стопанство – Разград на „Мизия Милк“ ООД – Търговище за срок от 15 години. Общата площ гора и земеделска земя е 3200 хектара.

18_06_2010_kolev.jpgКъсметът в понеделник определено беше на наша страна. Час след като проверихме на място читателския сигнал и открихме въпросните табелите по екопътя от Пчелина към Островче се срещнахме със собствениците на „Мизия Милк“ Стефан Христов и Ергин Терзи. И те се изненадаха, че още има несвалени табели из гората. И обещаха до часове и последните от тях да изчезнат. На тяхно място ще се появят нови надписи с един задължителен елемент - „Ловен участък на концесия“ и под него: „Охрана на дивеча!“, „Пашата забранена!“ и „Забранено разхождането на кучета без каишка!“. Всичко е съгласувано с договора за концесия. В бизнес плана на „Мизия Милк“ за стопанска дейност по изхранването и развъждане на местни видове дивеч – основно благороден елен и диви прасета, с база за интензивното им отглеждане, за 15 години са предвидени над 4 000 000 лева.

И ловците тепърва ще усетят ползата от концесията, сигурни са господата Христов и Терзи. Гората няма да бъде оградена, популацията ще я напуска, за радост и на авджии от съседните ловни дружинки. И това ще бъдат животни, за които наистина са полагани грижи от специалисти. Новините около концесията предстоят, а „Екип 7“ ще ги разказва периодично на читателите си.

 

Георги ТОДОРОВ