Търсене

Начало Култура Триста самодейци играха хора в Разград
Триста самодейци играха хора в Разград
21 June 2010

Лудогорието вече е столица на много успешен фестивал на клубовете за народни танци – „Капанска китка”. Фестивалът се получи не само защото 300 самодейци се надиграваха в зала „Лудогорец” на 19 юни, но и защото интересът от страна на разградчани беше огромен. Публиката бе заела до последното място пейките, стълбите, балкона и … алеята отвъд прозорците на залата. Макар че идеята на танцовите клубове е да няма разделение между таланти и зрители, а всеки българин, независимо от възрастта и килограмите, да е съпричастен с народните ритми.21_06_2010_samodeici.jpgОт кухнята на фестивала узнахме, че цялата организация е създадена от танцов клуб „Абритус” – Разград, включително и финансирането – кой с колкото средства може да се включи, набирането на спонсори, та дори и изработването на грамотите. „Точно като през Възраждането всеки помогна с колкото може” – коментира хореографът Кънчо Върбанов и цитира думите на кмета Денчо Бояджиев, че догодина община Разград ще подпомогне следващото издание на фестивала. Така стана ясно, че фестивалът може да се превърне в ежегоден, а всички гостуващи състави обещаха да разнасят славата на първото издание на „Капанска китка” и да агитират нови самодейни клубове да гостуват в Разград.

Всеки от 9-те участващи клуба получи грамота и индивидуална награда – камилчена китка, изработена в Топчии. И въпреки че не всеки спечели, всеки заслужаваше получените аплодисменти. Сдружение ФТА „Гайтани” Шумен бяха с народни носии, а танците им преливаха от хумор и настроение. Танцов клуб „Пагане” – Кубрат показа и талантливи танцьори, и буйно танцуваща агитка. Клуб за автентичен фолклор „Веселие” от Симитли сякаш бе подбирал танцьорките си по хубост и младост, а клуб ”Калина-Рада” от Разград е най-скоро създаден от разградските танцови клубове, но вече има отлични танцьори с дух за победа.

Два танцови клуба развяваха свои знамена – разградчани от ТА „Абритус”, които се представиха с 60 танцьори, и плевенчани от клуб „Българско хоро”, които взеха третото място. „Комшиите” от Търговище от ФТА „Рождество Христово” на няколко пъти извикаха „Ние сме най-добрите” и наистина получиха наградата на кмета на община Разград. А победителите от „Фолклорика” - София не само бяха с най-красивата клубна „униформа” – с елементи на народна носия, но и при спечелването на първа награда оповестиха благородното си намерение да дарят получените 300 лева на хореографа доцент Йордан Янакиев от София за възстановяването му след тежка мозъчна операция.

Общност от хиляди съмишленици – това представляват клубовете по танци в цялата страна. Затова и настроението в събота бе изключително приятелско, а какво е било настроението на общия купон вечерта в хотел „Разград” можем само да гадаем. Важното е, че догодина фестивалът ще се случи пак и дори се обсъжда възможността да се проведе на открито, като истински народен събор.Даниела НЕДЕЛЧЕВА