Търсене

Начало
Собственикът на „Лудогорец“ - милионерът Кирил Домусчиев, ще строи нов завод в Разград
27 August 2010

41-годишният Кирил Домусчиев е председател на Надзорния съвет на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) от приватизацията му през август 2008 г. Тогава консорциумът „Кей Джи маритайм шипинг“, в който участват компанията „Адванс пропъртис“ на Домусчиев и германската „Мартрейд шипинг и транспорт“, придоби 70% от капитала на БМФ срещу 440.1 млн. лв.27_08_2010_domusciev.jpgЧрез дъщерната компания на инвестиционното му дружество „Адванс Пропъртис“ ООД – Хювефарма АД (бивша „Българска Фармацевтична Компания“ АД) през 2000 год. Кирил Домусчиев стана собственик на фармацевтичния завод „Биовет“. В момента „Хювефарма“ АД притежава 3 завода за фармация и биотехнологии в България и един в САЩ. Продукцията на холдинга „Хювефарма“ АД се продава в над 80 държави по света (основно Европа и САЩ) чрез множеството й дъщерни компании, базирани на всички основни пазари.

Инвестиционното дружество на Домусчиев „Адванс Пропъртис“ ООД е основен акционер в големи предприятия и проекти в сферата на недвижимите имоти и строителството, като „Есте Хоум енд Спа“, „Европа Парк София“, Търговски Център „Тракия“ (Пловдив) и други.

Не е чужд и на спорта. Неотдавна се оттегли като член на Надзорния съвет на ЦСКА. В момента интересите му във футбола са свързани само с „Лудогорец“.

 

 

Кирил ДОМУСЧИЕВ: Инвестирам и в бизнеса, и във футбола на Разград


Потвърждавате ли излязлата неофициална информация, че сте новият собственик на футболния „Лудогорец“?

Това по принцип е ясно, аз спонсорирам отбора още от миналата година.


Какви са мотивите и амбициите Ви като собственик?

Амбициите бяха и остават свързани с приоритетното развитие на детско-юношеската школа на футбола в града. Такова е желанието на хората, които сме в ръководния екип на клуба, и основно на мен като основен спонсор. Оттук тръгна идеята и впоследствие, след като и мъжкият отбор се представи добре, дойде и амбицията за добро представяне в „Б“ група. Виждате, че това, което досега сме направили, дава резултати. Те ще бъдат още по-добри занапред.


Остава да си мислим за нещо повече от „Б“ група...

Апетитът идва с яденето, нали знаете. Но пак да кажа, че много държим да инвестираме в децата и юношите на града, за да очакваме добро развитие в следващите години. Трябва да има добри кадри за мъжкия отбор и той да се представя добре. Правим това, защото имаме инвестиции в Разград и е нормално да развиваме общественополезна дейност, а не само бизнес.


След „Биовет“, „Лудогорец“ е втората Ви знакова инвестиция в Разград. Други планове, свързани с града, имате ли?

Ами да, възнамерявам да построим още един завод в Разград на площадката до сегашния. През януари 2011 година ще направим официално първата копка. Ще произвеждаме продукти за „Хювефарма“. Капацитетът на сегашния завод ще бъде дублиран и ще бъдат назначени доста хора.


Да се върнем на футбола, сигурно ли е финансирането, могат ли да са спокойни играчите?

Да, категорично, оттам нататък от тях се искат добри резултати. И в момента за всяка една победа те вземат добри премии за „Б“ група. Проблеми с парите няма и няма как да има. Има много неща, които чисто организационно трябва да решим, защото бяхме сварени неподготвени с влизането в „Б“ група. Ще вземем мерки да се подобри организацията – така, както трябва да бъде в един професионален клуб...


...в областен град при това...

Не искам да се ръководим от българските стандарти. Аз гледам как е на Запад. Така е и в бизнеса ни: по-голямата част от продукцията ни във фармацията се продава навън; знаете, че съм собственик на „Български морски флот“ – и там приходите ни са отвън. Така че и във футбола ще се стремим да следваме стандартите, които са валидни за областен град, но в една западна държава.


Митко ХАНЧЕВ


Подробности за инвестиционните намерения на Кирил Домусчиев – в следващите броеве