Търсене

Начало Оживление Днес ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ отбелязва юбилейни годишнини
Днес ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ отбелязва юбилейни годишнини
15 September 2010

Днес ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград отбелязва няколко празника. Откриването на новата учебна година съвпада със 150-годишнината на класното училище, 125-годишнината от откриването на Разградската непълна мъжка гимназия и 20-годишнината на Езиковата гимназия.Във връзка с честванията, в сряда от 19.30 в училището е предвиден спектакъл с участието на учители и ученици, издадоха в аванс директорът Пейчо Георгиев и музикалният педагог Добромир Донев. Тогава в двора на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ гостите на тържеството ще чуят първия по рода си в цяла България Хор на учителите, ще се потопят в историята на учебното заведение, ще присъстват на първото освещаване на сградата на училището, неговите символи и знамена.

15_09_2010_gpce.jpg

ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е приемник на едно от най-старите училища, свързани с историята на образователното дело в Разград – Разградската непълна окръжна мъжка гимназия, открита преди 125 години. С назначаването на Йорданка Господинова за директор, ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ започва развитието на учебното заведение в духа на новото време.

Й.Господинова съвместно с Регионалната учебно-методическа дирекция и Временния изпълнителен комитет при ОбС – Разград, правят предложение до МНП в училището да се открият езикови паралелки – подготвителен клас. Предложението е прието от министъра на науката и просветата – проф.М.Матеев и от учебната 1991-1992 година СОУ „Н.Й.Вапцаров“ е трансформирано в Гимназия за изучаване на чужди езици „Н.Й.Вапцаров“. В развитието на училището следва нова промяна и на 16.08.1991 г. то се разделя на ОУ „Н.Й.Вапцаров“ и ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. На заседание на педагогическия съвет от 19.08.1991 г. се взема решение гимназията да стане приемник на архива на досегашното СОУ „Н.Й.Вапцаров“. За патронен празник на ГПЧЕ се определя 5 май.

15_09_2010_gpce1.jpgПървият прием на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ включва 3 паралелки: една паралелка английски подготвителен клас, една паралелка немски език подготвителен клас и една паралелка френски език подготвителен клас. Първите класни ръководители и учители по езици на новосъздадените подготвителни езикови паралелки са: английски подготвителен клас – Татяна Байчева и Марионела Божкова, френски подготвителен клас – Цонка Донева и Мариям Мурадикян и немски подготвителен клас – Пенка Нанева и Донка Донева. Със своя професионализъм те поставят началото на едно качествено езиково образование в Разград.

Следват години на утвърждаване на ГПЧЕ като едно от водещите и най-желани училища в региона. Успехите на учениците идват с първите участия в регионални и национални олимпиади, конкурси и състезания.

В своята 20-годишна история, гимназията има участници в множество международни изяви. Янко Тодоров се завръща със сребърен медал от международната олимпиада по физика в Канада, Кирил Джуров – участник в международната олимпиада по биология в Китай и Страхил Пантев – завоюва трето място на международната олимпиада по биология в Испания. Наред с научните постижения гимназията има своите традиции и в областта на спорта. През 2003 година баскетболният отбор с преподавател Стефан Гатев участва на Световното ученическо първенство в Бразилия.

15_09_2010_gpce2.jpgДнес в ГПЧЕ се учат 580 ученици от VIII до ХІІ клас, изучаващи английски, немски, френски, испански и руски език.

Възпитаниците на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ са достойни наследници на някогашните ученици на старата гимназия проф.Боян Пенев, Антон Страшимиров, акад.Иван Радев, литературния критик Малчо Николов, доц.Младен Енчев.

Известни ученици, завършили днешната гимназия, са Янко Тодоров – д-р на науките по физика в Университет Париж Дидро, лаборатория квантови материали и явления, Франция, Артур Ненов – Университет „Лудвиг Максимилиян“, Германия, Милена Ванкова – преподавател в немски университет, Германия, Милена Новакова – Европейска правна комисия, Брюксел, Ива Обретенова – сътрудник в Европейския комитет на профсъюзите на образованието, Брюксел, Биляна Кирилова – администрация – Брюксел, Ива Байчева – фирма „Rumeu Publique”, старши консултант, Париж, Владислав Велков – художник в Германия, Валерия Чанкова – продуцент в bTV, Доротея Дачкова – журналист във в-к „Сега“, Димитър Божанов – автор на книга „Кафе за събуждане“, криейтив директор в «Mass Media Group” LTD, Радостина Димитрова – френска фирма „Йопак“, мениджмънт и международен транспорт, София и много други.