Търсене

Начало Новини Частният СОД е готов за видеонаблюдение на Разград
Частният СОД е готов за видеонаблюдение на Разград
24 November 2010

Новината дойде от монтажа на поредната видеокамера на бул. „Априлско въстание“. От там – по кабела, по кабела и – в офиса на „СОД -Разград“, много популярен в града и областта като „частния СОД“. Изграждаме център за техническа охрана и видеонаблюдение, обяснява суматохата вътре в офиса управителят на фирмата Боян Николов.24_11_2010_sod.jpg24_11_2010_boian-nikolov.jpgЦелта е да се предложи нова услуга на клиентите – цялостно решение за охрана и сигурност.

Казано простичко – охрана на затворени помещения със сигнално-технически средства и видеонаблюдение на открито на по-големи обекти - производствени халета с двор около тях, примерно. Като напълно отпада субективният фактор при охраната.

Фирмата вече води разговори за подобни договори. Боян Николов смята, че ще може да се похвали с първите още преди Коледа. А докато броят се подготвяше за печат, камерата на стъбла до офиса изпълни предназначението си – от фирмата да показват възможностите й на бъдещи клиенти. Тя вече е една от няколкото, които се въртят в двора на голяма фирма в областта. Боян Николов каза, че на мястото й още тия дни ще се появи друга, която ще показват на проявилите интерес към модерните начини на охрана и видеонаблюдение. А записите, които ще направи, може да бъдат използвани от разследващи органи за катастрофа или престъпление в обсега й.

За специалистите е ясно, че до IP-камерата има интернет достъп. Тя може да бъде управлявана от всяка точка на света, ако това е необходимо. Тази на стълба има обсег 360 градуса и 26-кратно оптично увеличение. На компютъра могат и да се задават параметрите, които тя трябва да наблюдава и на обект с какъв минимален размер трябва да реагира. Така при проникване на човек в охраняван двор няма да има нужда веднага да стартира дежурният екип, а операторът в офиса в реално време вижда за какво точна става дума и се вземат по-точните за конкретния случай действия.

24_11_2010_screen.jpg„СОД-Разград“ се роди в Разград точно преди 11 години – на 1 декември 1999 година.

Преди пет години община Разград проведе конкурс за идеен проект за видеонаблюдение на целия град. Спечели го точно „СОД-Разград“. Дали само заради безпаричие не е ясно, но и до днес проектът не е реализиран.

Тогава специалистите в частния СОД стигат до идеята за споменатия вече център.

За тази цел е изградена собствена безжична мрежа, която покрива почти 85% от града. Изградена е от фирма „Акватрейд“. Заедно с камерите вървят и тестовете на мрежата.

А Т-образното кръстовище до офиса ще бъде напълно оборудвано с всичко необходимо за видеонаблюдение. Така ще се докаже на практика колко струва, за да бъде предложено на общинска администрация така да бъде сторено и с други важни кръстовища в града.

Оказва се, че камерите на стълба вършат невероятна превантивна работа. Движението в тази част на булеварда е по-спокойно. Чуват се и спирачки, час от шофьорите ги виждат по-късно. Едната - тази, която гледа в посока Гецово, е снабдена и с два инфрачервени прожектора и вижда всичко в абсолютно пълен мрак на 80 метра напред.

 

Георги ТОДОРОВ