Търсене

Начало Новини В ГПЧЕ търсят 5 000 златни лева, завещани от Екзарх Йосиф
В ГПЧЕ търсят 5 000 златни лева, завещани от Екзарх Йосиф
16 March 2011

ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, която е приемник на Разградската мъжка гимназия, търси 5 000 златни лева, завещани й от патрона Екзарх Йосиф. Година преди да почине, духовникът е открил три дарителски фонда – за разградското училище, за Светия синод /300 000 златни лева/ и за Българска академия на науките /150 000 лева/.16_03_2011_gpce.jpg16_03_2011_ekzarh_iosif.jpgВолята на дарителя е била парите в Разград да се съхраняват по сметка, а с лихвите по тях да се купуват учебници и помагала на деца от социално слаби семейства.

Къде са парите, как са се съхранявали през годините, издирват в момента от ГПЧЕ. Документите засега показват, че техните следи се губят през 1940 година.

Тъй като жестът на патрона към местното образование е огромен, последователите на духовника замислят към него жест на признателност.

Училищното настоятелство на езиковата гимназия преди седмица е взело решение да организира благотворителна кампания за набиране на средства, с които да издигне паметна плоча на екзарха. В акцията могат да участват ученици, родители, педагози, общественици, бизнесмени. Средствата се събират в ГПЧЕ, като началото по дарителската кампания постави лично директорът на гимназията Пейчо Георгиев, дарявайки за каузата своята лепта от петдесет лева.

Със събраните пари в училището възнамеряват да открият паметна плоча на Екзарх Йосиф от черен мрамор. Тя ще бъде монтирана до прозорците на фасадата на парадния вход.

Официалното откриване на паметната плоча е планирано за 5 май тази година, когато ще се отбележат 171 години от рождението на Екзарх Йосиф.

Навръх патронния празник са планирани още множество инициативи. Тогава ще се постави и начало на придвижването с колела за и от училище. Велопаркингът в двора на школото е предвидил паркоместа за 25 колелета, които ще бъдат разположени на източната страна на входа на гимназията.

За 5 май ще бъде завършен и новият павилион за закуски, изграждащ се на топлата връзка между ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и ОУ „Никола Й.Вапцаров“. Следобед същия ден в центъра на града ще бъдат разположени огромни пана /2 на 3 метра и половина/, върху които възпитаниците на ГПЧЕ ще рисуват графити. Процесът на творчество ще може да се наблюдава от разградчани през цялото време, а творенията ще бъдат подарени на община Разград, а част ще се съхраняват в училище. Празникът на ГПЧЕ продължава с концерт в Общински културен център и завършва с тържествен бал за родители, учители и ученици. Този клас, който успее да заведе повече майки и бащи на банкета, ще бъде възнаграден с неколкодневна екскурзия в страната.

За патронния празник на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ се очакват високи гости – посланици, министри, депутати.


Галина МАРИНОВА