shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Момичета и момчета от ГПЧЕ рецитираха и пяха на езика на Балзак и Зола
21 March 2011

Че френският език е винаги на мода, доказаха учениците от френските паралелки на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” на поредния франкофонски празник миналия петък в стола на средношколското общежитие.

По-особеното тази година е, че празникът е в навечерието на 20 годишнината от създаването на гимназията, изтъкна госпожа Цонка Донева, организатор на празниците от самото начало.21_03_2011_franko.jpgАкцентът е посещението на двамата френски писатели Фред Паронуци и Ян Менс в нашата гимназия и дискусиите по техните творби, с които учениците предварително се бяха запознали. Срещата бе във връзка с второто издание на състезанието-игра „Предизвикателство за четене”, чиито финали ще бъдат на 21 март във Варна и на 23 март в София – допълни преподавателката по френски език.

Директорът на гимназията господин Пейчо Георгиев поздрави младите франкофони и награди всички отличили се деца, като най-големите награди за особени постижения по френски език получиха Азизе Маданова и Станислава Недева от 12 "г" клас и Калина Минчева от 11 "г" клас.

За втора поредна година изпълненията на Младежкия духов оркестър на Център за работа с деца бяха подходящо въведение в творческата обстановка на празника. Прозвучаха песни и стихове на френски език. Публиката бе особено впечатлена от осмокласниците, които тази година правят своя прощъпалник в овладяването на езика. Представяйки наградените си стихове, Наталия и Стефани показаха, че вече могат да творят на френски език. Като резултат от съвместна инициатива на 8 "д" клас и клуб „Франкофони” на Център за ученическо техническо и научно творчество бе представен откъс от най-известната детска приказка „Червената шапчица”. Но в тази постановка героинята на Шарл Перо не бе изядена от лошия вълк, защото цялата приказка, както и „Красавицата и Звярът” на Мадам Дьо Бомон ще бъдат представени на вечерта на езика. Празникът бе закрит от нашумялото напоследък в младежките среди трио „Три в едно”.

 

Веселина ЙОТОВА