shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Разградска ученичка печели награда за есе
11 May 2011

Пътешествие в миналото предприе Кристина Цонева от клуб „Репортери“ към Център за ученическо техническо и научно творчество в есето си „Хляб, традиции, живот, бъдеще“. Тя бе свидетел на появата на първите хлябове, мина през Древността и Средновековието, където във Франция й поднесоха ястието в изсъхнал хляб вместо чиния поради липсата на чинии по това време, надникна в българска къща от миналото и видя фолклорни традиции, свързани с хляба.11_05_2011_vesi_i_krisi.jpgПожела си да отиде 300 години напред в бъдещето и да разбере какво ще представлява хлябът тогава и дали той ще пази още традициите на народа.

С чудното си пътешествие младата репортерка спечели втора награда в националния конкурс „За хляба наш“, съревновавайки се още 114 участници, и едногодишна стипендия в размер на половин минимална заплата, която ще получава в училището, където учи – ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, тъй като проявата е част както от националния календар за извънучилищните дейности на МОМН, така и от програмата на правителството за закрила на деца с изявени дарби. Конкурсът се организира за 13-ти пореден път от Министерството на образованието, младежта и науката.

Конкурсът за есе е част от 13-я национален празник „За хляба наш“. 1213 ученици участваха в празника, съдържащ конкурси в различни раздели – рисунка и приложно изкуство; разказ приказка и есе; албум с издирени традиции, обичаи и мъдрости за хляба; научни проекти с презентации; домашно приготвени хляб; сценично представени ритуали и драматизации; песни и танци, макети, свързани с хляба.

 

Веселина ЙОТОВА, ръководител на клуб „Репортери“ към ЦУТНТ