shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 14.08.2019 г.
ekip7-small-2019-8-14.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Общините заедно ще управляват новото сметище
19 May 2008

 

В петък кметовете на общините Разград – Денчо Бояджиев, Цар Калоян – Ахмед Ахмедов и Самуил – Бейтула Сали подписаха споразумение за учредяване на сдружение за управление на Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Разград. Въпреки че бяха поканени на церемонията, отсъстваха останалите четирима ръководители на общинските администрации в Лудогорието– Адил Решидов /Исперих/, Ремзи Халилов /Кубрат/, Айхан Хашимов /Лозница/ и Ахтер Велиев /Завет/.

 

19_05_2008_smeti6te.jpg Някои от тях бяха изпратили свои заместници и служители, но те нямаха правомощия да положат подписите си под документа. Домакинът Бояджиев обаче изрази оптимизъм, че до днес споразумението ще е вече факт. Идеята е до края на този месец седемте местни парламента да приемат решения, че одобряват учредяването на сдружение с нестопанска цел и да делегират права на кметовете и на техни заместници да ги представляват в него. След това ще бъде насрочено и самото учредително събрание. Предметът на споразумението е сътрудничество, прозрачност и отговорност при изграждането на система за управление на отпадъците, уточни разградският кмет.

Бъдещото юридическо лице е единствената форма, под която може да се кандидатства с интегриран проект за финансиране по оперативна програма „Околна среда“ на Европейския съюз.

Регионалното депо вече е напълно изградено, работи и отговаря на всички изисквания, но по чисто бюрократични причини все още за него липсва комплексно разрешително. В петък бе съобщено, че акт 16 ще бъде издаден най-вероятно до два месеца.

Тъй като седемте общини стават равноправни участници в управлението и ползватели на депото, най-вероятно приетата в началото на годината от Общински съвет - Разград цена на услуга за депониране на отпадъци – 11.52 лв на 1 тон с ДДС ще бъде преразгледана.

 

Димитър КИРИЛОВ