Търсене

Парк „Омол“ стана райското кътче на Кубрат
22 July 2011

 

С прекрасно място за отдих и развлечение се сдобиха кубратчани. Вече няколко дни те се наслаждават на хубавата сянка и всички новосъздадени удобства в основно рехабилитирания градски парк „Омол“. Ударопоглъщаща площадка с атрактивни люлки-животни, голям пясъчник с катерушки и пързалки, както и още един кът с люлки радват най-малките жители на града. Фонтан с водно огледало носи прохлада и свежест в горещите дни.


22_07_2011_gradinka.jpgНа хубава гледка и хладина хората могат да се насладят и от новото дървено мостче с парапети от ковано желязо. То минава над втория воден атракцион – изкуствено създадена сред зеленината рекичка в корито от камъни.

22_07_2011_gradink1.jpgВсички тези красиви съоръжения са част от проекта „Рехабилитация на парк „Омол“ и прилежащите зелени площи при административна сграда на Община Кубрат“. Той е финансиран по мярка „Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 881 308 лева. Със средствата са закупени още 47 алейни осветителни тела с енергоспестяващи крушки, 70 пейки от дърво и ковано желязо и 30 кошчета за смет. Около стволовете на няколко дървета са направени и допълнителни места за сядане. Изцяло подновена е настилката по алеите на парка, а около тях са засадени 10 000 храста и растения. Част от озеленяването са още два обособени цветарника и 11 декара райграс.

Автор на ландшафтната архитектура е Зорка Лилова.


Мила КЮЛЮМОВА