shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 23.04.2018 г.
ekip7-small-2018-4-23.png

Търсене

Вход


Забравена парола
baner_ekip7_170x236.jpg
ludogorie.jpg
Начало
Гаргите май свикват с писъците на враговете си
08 June 2012

От десетина дни мегафони със запис на писъци на хищни птици опитват да прогонят огромното черно ято гарги, населило от години центъра на Разград. Както „Екип 7“ писа, общинската администрация пробва варианта да ги плаши с враговете им с уговорката, че експериментът може да не е успешен, заради интелигентността на черните пернати.

Едната уредба пищи над главите на децата в детската ясла до пазара, другата - от стряхата на новия театър. Но ефектът от упражнението е най-малко... съмнителен.08_06_2012_gargi-1.jpgВ началото всяко включване на уредбата стряскаше птиците и те, също с крясъци, се пренасяха на съдени сгради или по-отдалечени дървета. А местата около гнездата на гаргите наистина напомнят на кътовете с пернати в зоологическите градини. Писъци, грачене - от уредбата и птиците – шум до Бога!

С всеки изминал ден картинката все повече заприличва на онази отпреди появата на мегафоните. Уредбите са включват – най-редовно тази на театъра – а гаргите си седят в и край гнездата. Вярно, през деня са по-малко, но не защото ги е страх, а защото са нейде за храна. Вече и без да се питат орнитолозите като че ли е ясно – интелигентните птици се усетиха, че се опитват да ги уплашат. Помага им и родителският инстинкт – в гнездата са яйцата им или току-що излюпените голишарчета. По всяка вероятност ще спечелят поредната битка с общината в опитите й да ги прогони.

Ред е на истински хищни – ястреби и соколи. Но пък, както е по нашите географски ширини, след тях вървят платените защитници на животните и птиците... Омагьосан кръг.

 

Георги ТОДОРОВ