Търсене

Начало Форум
Екип7
Добре дошли, Гост
Моля влезте или се регистрирайте.    Забравена парола?
Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! (1 разглежда(т)) (1) Гости
Отиди най-отдолу Отговори Любими: 0
ТЕМА: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ!
#2935
Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
06SOFIA647 НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ
от Биволъ Сряда, 25 Май 2011 17:33 1550 посещения

date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN
destination:
header:
Tim W Hayes 02/11/2009 11:09:57 AM From DB/Inbox: Search Results
Cable
Text:
S E C R E T NOFORN SOFIA 00647
CXsofia:
ACTION: POLEC
INFO: AID DCM FAS FCS DAO PAO AMB POLM RSO
DISSEMINATION: POLE
CHARGE: PROG
APPROVED: AMB:JBEYRLE
DRAFTED: POLEC:JSENIOR
CLEARED: DCM:JLEVINE, POLEC:BFREDEN, POLMILNEMEC, RSO:TBURKES
VZCZCSFI326
PP RUEHC RUEHZL RUEAIIA
DE RUEHSF #0647/01 1291004
ZNY SSSSS ZZH
P 091004Z MAY 06
FM AMEMBASSY SOFIA
TO RUEHC/SECSTATE WASHDC PRIORITY 1871
INFO RUEHZL/EUROPEAN POLITICAL COLLECTIVE PRIORITY
RUEAIIA/CIA WASHINGTON DC PRIORITY

S E C R E T SECTION 01 OF 03 SOFIA 000647
NOFORN
SIPDIS
E.O. 12958: DECL: 05/09/2016
TAGS: PGOV, PREL, PINR, MARR, ASEC, KCOR, KCRM, BU
SUBJECT: НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България" се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.

Нещо като феномен

---------------------------

3. (C) На 27-ми март, Софийски градски съд обяви регистрацията на свързаното с Борисов движение „Граждани за европейско развитие на България". Въпреки че звучи странно за англоезичния слушател, името на движението е внимателно подбрано, за да отразява баланса между патриотизма и проевропейските ценности. Референцията към Европа го отличава от екстремистката евроскептична партия АТАКА, а българското съкращение „ГЕРБ", с което то е познато, означава „герб" като хералдически символ и има силно патриотично звучене.

4. (C) Борисов не е съосновател на ГЕРБ, или дори член – официално той е съсредоточен върху задълженията си на кмет. На практика, обаче, той е публичното лице на ГЕРБ и пътува из страната, изнасяйки речи на събитията на ГЕРБ и официализира нови партийни структури. Неговите усилия са добре приети; „Гражданското движение", което е само на пет седмици, зае челото на националните проучвания на общественото мнение. В изследване, публикувано през април, 24,22% от респондентите са заявили, че ще подкрепят „партията на Бойко Борисов", ако парламентарните избори бяха днес. Водената от социалистите „Коалиция за България", която спечели първо място на предишните избори, зае второто място с 19 процента.

5. (C) Метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от АТАКА, чийто рейтинг спадна, от 11 процента през януари (septel), до 7 процента. ГЕРБ също привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти между лидерите, за да могат да предложат някаква смислена противотежест на управляващата коалиция. Борисовите националистически заявки за „твърда ръка", проевропейска реторика и популистки стил, карат много от политическите наблюдатели да го смятат за единствения, който може да обедини българската десница.

6. (C) Борисов не се старае да отхвърля тези идеи. По време на скорошна среща с Посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че „ще унищожи" АТАКА, и че Националното движение „Симеон Втори" (НДСВ), с което беше свързан в миналото, „се топи". Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС), дясната партия, която управляваше България през голяма част от 90-те години. Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, според Борисов е „свършена", той би се замислил за партньорство, „за да запази марката" жива.

7. (S/NF) Идеята за точния момент и за тактиката на следващия ход на кмета остават неясни, но скорошните му заявления подсказват в каква посока ще е той. На 2-ри май, в интервю за тиражния вестник „24 часа", в подзаглавието се появи цитат „Тази коалиция трябва да си ходи бързо". В скорошен разговор с нас, Борисов беше по-директен, като заяви откровено „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите".

Важен съюзник в установяването на военните бази.

-----------------------------

8. (S) Борисов многократно ни уверява, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия. В статия на 5-ти май, той описа подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област като „победа" за България, подчерта ползите от съвместните учения и от американските инвестиции и призова опонентите на базите „да си държат езика зад зъбите, за да защитят националните интереси". Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като „фундаментален пропуск". Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна." Писмо от Посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на Посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази.

Биография: От пожарникар до „батман"

------------------------------

9. (S) Роден на 13-ти юни 1959-та година, Борисов е израснал в Банкя, предградие на София, където е бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет. След завършване на училище е посещавал Висшия институт на МВР (главната българска академия за обучение на служители в сигурността и полицията), който е завършил през 1982г. с диплома в областта на противопожарната охрана и противопожарната безопасност. Бил му е отказан прием във военната академия и в по-елитни факултети на полицейската академия, тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950г. след показен процес. След завършване на академията, Борисов, който има черен колан, е станал треньор на националния отбор по карате, преди да се присъедини към софийската полиция като взводен командир, а по-късно и като ротен командир. От 1985-та до 1990-та г. работи в МВР и получава докторска степен по „Психологическо и физическо обучение на оперативните работници".

10. (C) След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато „частната охранителна дейност" беше синоним на изнудване и силови действия. През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакс-Кобург Гота по време на частните посещения на бившия монарх в държавата. Когато Сакс-Кобург се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР – пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България. В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването.

11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в „националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. За негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност.

12. (S) В частни разговори, Борисов се представя като яростен антикомунист -- епитет (комунисти, комунистически), който той прилага към съвременната Българска социалистическа партия, както и към бившия режим. Той често споменава смъртта на дядо си от ръцете на комунистите и ръмжи срещу водещата роля на потомците на „старите комунистически семейства", като министър-председателя Станишев, главния прокурор Велчев и председателя на Народното събрание Пирински. Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.

Мръсотията

--------

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата".

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

Коментар: Влияние върху интересите на САЩ

----------------------------------------

15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

КРАЙ НА КОМЕНТАРА

Байърли
Рейтинг

1
2
3
4
5

(13 гласове)
Етикети
Wikileaks | Бойко Борисов | Уикилийкс
Коментари

+1 # шашната 2011-05-26 06:17
ХММММММММММ... интересно, много интересно...но защо в АБВ сайта коментарите са изтрити. Според мен нищо ново, всичко това бе публична тайна.
Отговор | Докладвай на администратор

Обнови списъка с коментари
RSS на коментарите по тази тема
Добави коментар

Име (задължително)

Защитен код
Обнови

Изпрати
JComments
Изъ странство
Разследван за измами събира лични данни в интернет
Разследван за измами събира лични данни в интернет
14 Коментари 6775 Посещения 5 Оценки
„Македонска голгота”- неудобната тема за егейските българи бе представена в Бургас
8 Коментари 5125 Посещения 5 Оценки
Петър Колев: Европодкрепа за Македония, само срещу признаване на българите там!
11 Коментари 3919 Посещения 5 Оценки
Кой се страхува от Обществените съвети на българите в чужбина?
5 Коментари 4581 Посещения 4 Оценки
И в Египет някои българи са по-равни от другите...
2 Коментари 5204 Посещения 4 Оценки
Сърбия засили антибългарската си политика
14 Коментари 4635 Посещения 5 Оценки
Потеря
Обслужва ли ГЕРБ енергийния обръч на Р.Овч.?
Обслужва ли ГЕРБ енергийния обръч на Р.Овч.?
10 Коментари 10936 Посещения 5 Оценки
Президентското семейство с имоти за милиони
36 Коментари 16860 Посещения 5 Оценки
Кой плаща 316 милиона за Кремиковци?
19 Коментари 13471 Посещения 4 Оценки
Сигнал срещу Роман Василев - помагал на Алексей Петров
7 Коментари 11102 Посещения 4 Оценки
За "Бирата" по същество
1 Коментар 13694 Посещения 4 Оценки
Разследват шефа на партия "Другата България" за имотни измами
7 Коментари 6800 Посещения 5 Оценки
На прицел
Съдия от "масонския списък" е в ареста за имотни измами
Съдия от
1 Коментар 7463 Посещения 5 Оценки
"Пещаците" купуват "Труд" и "24 часа"?
1 Коментар 9676 Посещения 5 Оценки
Гардиън : Редактиране, цензуриране или лъжа?
1 Коментар 5551 Посещения 5 Оценки
Георги Касчиев: Трябва да се спрат всички ядрени авантюри!
7 Коментари 7945 Посещения 5 Оценки
“Жълтият милиционер”: дежурен по електронно правителство
0 Коментари 2532 Посещения 5 Оценки
Българската мафия и "руската връзка" в нецензурирана грама от Wikileaks
2 Коментари 22778 Посещения 5 Оценки
Съд
Wikileaks: Борис Велчев и провалът на българската съдебна система
Wikileaks: Борис Велчев и провалът на българската съдебна система
10 Коментари 7545 Посещения 5 Оценки
Съдия от "масонския списък" е в ареста за имотни измами
1 Коментар 7463 Посещения 5 Оценки
Масовка от тайни масони сред магистратите
8 Коментари 13769 Посещения 4 Оценки
Георги Колев не е декларирал повече от половин милион доход на съпругата си
10 Коментари 4517 Посещения 5 Оценки
Бъдещият председател на ВАС Георги Колев се сдобил с над 30 имота за две години
15 Коментари 11409 Посещения 5 Оценки
Магистратски чадър над човек на Ковачки
3 Коментари 7038 Посещения 5 Оценки
Прокуратура
Wikileaks: Борис Велчев и провалът на българската съдебна система
Wikileaks: Борис Велчев и провалът на българската съдебна система
10 Коментари 7545 Посещения 5 Оценки
Сигнал срещу Роман Василев - помагал на Алексей Петров
7 Коментари 11102 Посещения 4 Оценки
За "Бирата" по същество
1 Коментар 13696 Посещения 4 Оценки
Ченгета следят и нашите деца?
4 Коментари 7974 Посещения 5 Оценки
ВСС "оправда" прокурор Първолета Никова
7 Коментари 6303 Посещения 4 Оценки
МВР
Wikileaks: Румен Петков арестуван за уриниране във фонтан
Wikileaks: Румен Петков арестуван за уриниране във фонтан
9 Коментари 8005 Посещения 5 Оценки
Wikileaks: Борис Велчев и провалът на българската съдебна система
10 Коментари 7545 Посещения 5 Оценки
Ченгета следят и нашите деца?
4 Коментари 7974 Посещения 5 Оценки
За кого бибиткат СРС-та?
20 Коментари 3936 Посещения 4 Оценки
Добрите ченгета напускат - корумпираните остават
1 Коментар 4450 Посещения 5 Оценки
Горещи
Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл
Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл
2 Коментари 3784 Посещения 5 Оценки
Уикилийкс и предизвикателствата пред медиите
5 Коментари 2867 Посещения 5 Оценки
Wikileaks-България: Вие питате, Биволъ отговаря
20 Коментари 4830 Посещения 5 Оценки
Джулиън Асанж: Вярвам в правото на общуване и неприкосновеността на историята
4 Коментари 5216 Посещения 5 Оценки
Wikileaks: Руски шантаж, енергийна мафия и обръчи на Доган около Белене
10 Коментари 12943 Посещения 5 Оценки
Въ агъла (интервю)
Круме Андреев: Трябва да си „негър футболист” , за да получиш българско гражданство за броени месеци.
Круме Андреев: Трябва да си „негър футболист” , за да получиш българско гражданство за броени месеци.
Круме Андреев е роден през 1991 г. в гр. Велес, Македония. Студент втори курс в Технически Университет в София, oще...
0 Коментари 2010 Посещения 5 Оценки
Светла Петрова: “Всичко е договорено, дори и неудобните въпроси”
Светла Петрова: “Всичко е договорено, дори и неудобните въпроси”
Известната телевизионна журналистка Светла Петрова, която наскоро напусна bTV, където водеше предаването "Сеизмограф", oще...
0 Коментари 19263 Посещения 5 Оценки
Джулиън Асанж: Вярвам в правото на общуване и неприкосновеността на историята
Джулиън Асанж: Вярвам в правото на общуване и неприкосновеността на историята
Интервю на Биволъ с основателя на Wikileaks Джулиън Асанж. УикиЛийкс започна Кейбългейт (Cablegate - скандала с oще...
0 Коментари 5216 Посещения 5 Оценки
Лазар Младенов: „Двойни играчи” мамят България
Лазар Младенов: „Двойни играчи” мамят България
Преди Великден България бе посетена от представители на Българския културен клуб в Скопие (БККС). Те проведоха срещи с oще...
0 Коментари 2935 Посещения 5 Оценки
В Бургаска област са приватизирани най-много гори
В Бургаска област са приватизирани най-много гори
Бургаска област е рекордьор в страната по площта на реституирани гори. На бивши собственици тук са върнати рекордните 110 000 oще...
0 Коментари 3531 Посещения 5 Оценки
Етикети

5 items are tagged with Wikileaks
3 items are tagged with Алексей Петров
5 items are tagged with Бойко Борисов
4 items are tagged with Борис Велчев
3 items are tagged with братя Галеви
6 items are tagged with Българи в Македония
7 items are tagged with Българи в чужбина
3 items are tagged with Ваньо Танов
3 items are tagged with ВАС
3 items are tagged with Георги Колев
3 items are tagged with ГЕРБ
4 items are tagged with ДАНС
4 items are tagged with Имоти
4 items are tagged with Корупция
5 items are tagged with Мафия
4 items are tagged with Прокуратура
3 items are tagged with Румен Петков
3 items are tagged with Румяна Желева
4 items are tagged with СРС
4 items are tagged with Съдебна система
3 items are tagged with ТИМ
4 items are tagged with Цветан Цветанов

Подкрепа за сайта (PayPal)
Amount Tooltip EUR10.00
EUR20.00
EUR30.00
EUR40.00
EUR

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.

Артур Шопенхауер

P3030032

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”
rss_feed
Wikileaks преводи
Всички преводи от Биволъ. Използването им без позоваване е забранено.
06SOFIA647 НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ
oще... 2 Коментари 1433 Посещения 5 Оценки
[09SOFIA264] БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ - БОКЛУК НА ВХОДА, БОКЛУК НА ИЗХОДА
oще... 2 Коментари 1161 Посещения 5 Оценки
[06SOFIA198] НОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА
oще... 1 Коментар 1756 Посещения 5 Оценки
[08SOFIA453] ПОДКРЕПА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧРЕЗ ПРИДОБИВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ
oще... 0 Коментари 562 Посещения 0 Оценки
[09SOFIA304] БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ: ЛИПСА НА ПАРИ И МОРАЛ
oще... 0 Коментари 2404 Посещения 5 Оценки
Последни
Wikileaks: Бойко Борисов - мащабна контрабанда на амфетамини и зависимост от Лукойл
oще... 2 Коментари 3782 Посещения 5 Оценки
„Сляпа неделя” на Румен Леонидов – двубой с непредизвестен край
oще... 0 Коментари 0 Посещения 0 Оценки
Wikileaks: Изборите в България - "боклуци на входа, боклуци на изхода*"
oще... 6 Коментари 6156 Посещения 5 Оценки
Wikileaks: Оставката на Румен Петков спасила България от предпазна клауза
oще... 6 Коментари 4158 Посещения 5 Оценки
Wikileaks: Дежа вю: руският енергиен шантаж и "циркът" на Атака
oще... 1 Коментар 5078 Посещения 5 Оценки
Биволъ PR
„Сляпа неделя” на Румен Леонидов – двубой с непредизвестен край
„Сляпа неделя” на Румен Леонидов – двубой с непредизвестен край
Тази книга не просто излиза от печат. Тя излиза на арената. Тези, които познават Румен Леонидов и поезията му, вероятно oще...
0 Коментари 0 Посещения 0 Оценки
In Memoriam: Почина д-р Койчо Белчев
In Memoriam: Почина д-р Койчо Белчев
Във фаталния петък, 13-ти май, 2011 г., на 88 години, ни напусна големият финансист и благодетел д-р Койчо Белчев. Той бе един от oще...
0 Коментари 962 Посещения 5 Оценки
Тенис турнир „Динамо” излъчва участниците ни за европейското първенство
Тенис турнир „Динамо” излъчва участниците ни за европейското първенство
В началото на юни в Сливен ще се проведе най-престижното в страната републиканско първенство по тенис за младежи и oще...
0 Коментари 92 Посещения 0 Оценки
Тенис турнир „Динамо” излъчва участниците ни за европейското първенство
Тенис турнир „Динамо” излъчва участниците ни за европейското първенство
В началото на юни в Сливен ще се проведе най-престижното в страната републиканско първенство по тенис за младежи и oще...
0 Коментари 84 Посещения 0 Оценки
Кой и защо иска хаос и беззаконие в Слънчев бряг?
Кой и защо иска хаос и беззаконие в Слънчев бряг?
Съюзът на собствениците” в Слънчев бряг официално се обяви срещу въвеждането на каквито и да било общи законови норми от oще...
0 Коментари 158 Посещения 5 Оценки
Биволът чете...

mediapool.bg
kafene.net
dnevnik.bg
capital.bg
e-vestnik.bg
frognews.bg
Western Balkans
Иво Инджев
Едвин Сугарев
Пламен Асенов
Иван Бедров
Даниела Горчева
Антоанета Цонева
Вход в сайта

Потребителско име

Парола

Запомни ме

Забравена парола?
Забравено потребителско име?
Регистрирайте се

Последни Коментари

06SOFIA647 НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛ...
ХММММММММММ... интересно, много интересно...но защ... Още...
От шашната
Виртуалната борба на #ГЕРБ с #...
Какво искате,след като си имаме АГЕНТ гоце за През... Още...
От беки
Wikileaks-България: Вие питате...
Здравейте, интересува ме дали съществуват грами с ... Още...
От Георги_
Wikileaks: Борис Велчев и пров...
чакам с нетърпение изчезването на Чалгария от Евро... Още...
От Любо
Wikileaks: Бойко Борисов - ма...
What does SIMO stand for? Your abbreviation search... Още...
От Peter
 
Записано в лога Записано в лога  
 
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2936
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
'Сега': Забравете този град!
Кандидат-кметовете на Разград впрегнаха в предизборната си кампания остатъците от кръжеца "Агнешки главички" и Батето, а пропуснаха най-важното - че градчето им върви към изчезване, пише Божидар Божков в репортаж за в. "Сега".

Докато кандидат-кметовете на Разград впрегнаха в предизборната си кампания остатъците от кръжеца "Агнешки главички" и Батето, пропуснаха най-важното - че градчето им върви към изчезване, пише Божидар Божков в репортаж за в. "Сега" (SegaBG.com).

Разград. Смесен район с преобладаващо турско население. Безработица - около 20%. Основните две големи работещи фирми са белгийската "Амилум" и исландската "Актавис". Там обаче са заети едва по около 200 души. По официални данни в града живеят 70 000 души, като 54 000 имат избирателно право. Неофициално се твърди, че половината отдавна са напуснали Разград, където сега са останали едва 30 000 избиратели.

"За мен политиката е забавление!" Ако тези думи ги изрече швейцарски политик в някое алпийско градче, няма проблем да бъдат отпратени към забавно-развлекателния жанр. Но това е Разград, а въпросното обобщение на собствената си кариера прави Денчо Бояджиев, най-сериозният претендент за кмет в предстоящия частичен вот. Бояджиев е адвокат и дългогодишен член на БСП, но се е кандидатирал като независим, каквото и да значи това. И като нищо ще го изберат за всеобщо забавление на всички разградчани.

Впрочем тук имат опит в тази насока от началото на демокрацията, та до сега. Всеки пети в Разград е безработен, поне един член от всяко семейство е избягал от града, за да търси препитание другаде, почти няма човек, който да е доволен от живота си. Но напук на всякаква логика местните чинно и под строй 15 години си преизбираха все един и същ кмет - Венелин Узунов от БСП.

Нищо че по време на мандатите му в Разград фалираха фирми, а младите хора само чакаха да завършат училище и целият випуск вкупом се изнасяше към София и в чужбина. Наистина през това време градът се сдоби с фонтанче, няколко чешмички, ремонтиран централен площад и нов театър. Улични кучета и мръсотия няма, но също така няма и хора.

От ден на ден Разград все по-малко прилича на българско селище. Всички рекламни и магазински надписи са на латиница. Можеш с часове да се разхождаш из улиците и да не чуеш и дума на български. Усещането е, че си в чужбина, но не в Европа. Чудесна хранителна среда за идеите на "Атака".

Всъщност вестник "Атака" може да се намери на всяко разградско павилионче за периодика. На парламентарните избори "Атака" получи тук почти 11% без никаква предизборна кампания.

Рекламата на Сидеровата партия се извършва от телевизия СКАТ, която разградските кабелни оператори са намърдали сред куп турски канали, по които денонощно се ретранслира ритъмът "Шакадъм".

На пръв поглед човек може и да не обърне внимание, че това е един важен щрих към странната разградска атмосфера на дружба и сътрудничество, обхванала хората на "Атака" и тези от ДПС. За предстоящите избори, ако срамът не ги бе спрял, те бяха на крачка дори да плеснат с ръце и да се прегърнат.

На първата си пресконференция като кандидат-кмет споменатият вече Денчо Бояджиев се похвали, че "Атака" и ДПС са се обединили в подкрепата си за него. Официално, разбира се, това бе опровергано от партийните централи, но в Разград всички знаят, че тази невъзможна коалиция е факт. "Атака" припозна в Бояджиев много силен свой човек.

В смутните следдесетоноемврийски месеци, веднага след връщането на имената на българските турци, Бояджиев бе глашатай на крайните националисти. Той бе говорител на Общонародния комитет за защита на националните интереси. Организация, за която винаги е имало съмнения, че е създадена от вещи в конспиративните дела партийни другари специално за да мъти водите и да вика срещу връщането на имената на турците.

Точно поради това сега "Атака" не издигна свой кандидат в Разград.
В същото време върху предизборните плакати ДПС е изписано на най-челно място, дори над НДСВ и редом до БСП, сред партиите, които стоят зад Бояджиев.

Голяма част от турския актив наистина харесва партийния функционер. На друга обаче повече се нрави друг от кандидат-кметовете - Ангел Такев.

Такев и Бояджиев са като две капки вода. И двамата твърдят, че са независими кандидати, но всъщност са комунисто-социалисти от кариерата. Зад гърба си имат по един мандат депутатски стаж и сладки длъжности в местната власт. Такев е бил зам. областен в Русе, зам.-кмет в Разград, а сега е началник на отдел в областната управа.

Бояджиев пък от години е несменяем шеф на апетитната Комисия по собствеността в Общинския съвет на Разград. Различава ги комай само едно - докато Бояджиев всеки месец си плаща членския внос на столетницата, Такев спрял да го прави преди 5 г., когато разбрал, че БСП не го ще повече за депутат.

Но най-важното, което обединява Такев и Бояджиев, е ДПС. За по-сигурно Ахмед Доган е решил да играе в Разград с двамата кандидати. Хем подкрепя Бояджиев като част от коалиционното статукво с БСП, хем обгрижва и Такев, който даже май му е по-любим.

Всекидневно Доган пуска прословутите си знаци. На предизборните митинги на Бояджиев редом до жълтите и червените министри никога не се появява сериозна фигура от движението, а Доган праща разни селски кметове, които дори не знаят български. Последния път например на трибуната до Николай Свинаров бе курдисан кметът на село Стражец Исмаил Енол, който със зор успя да си каже думата.

В същото време в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Такев, е най-знаковата фигура сред турските големци на Разград - собственикът на могъщата фирма "Млин 97" (хлебозавод, който зарежда с продукция цяла Североизточна България) Сали Шишманов, баща на журналистката от БНТ Севда Шишманова.

С благословията пък на Иван Славков-Батето партия "Напред, България!" в лицето на Борис Иванов, президент на популярната в града фирма БИБ, също застана зад Такев. Така той щял денонощно да разполага с популярната механа на Иванов в Дома на армията по време на кампанията.

Споменатите Доганови знаци обаче по ирония на съдбата удариха собствените му избиратели. Миналата неделя турците от Разград и околността така и не се добраха до цял ТИР с брашно и юфка, пратени им специално от ислямска организация в Истанбул по повод Рамазана.

Помощите трябваше да бъдат раздавани в центъра на града. Да, ама турското население не чете български вестници, от които да разбере за авантата, та вечерта преди раздаването активисти на ДПС се наложило да обходят всички по домовете.

На хората било обяснено, че Ангел Такев ще дава брашно и юфка. А това направо си значи "гласувайте за него"! Нещо, което очевидно е вбесило Бояджиев, защото при появата си в Разград ТИР-ът бил пресрещнат от полицаи, които веднага го изгонили от града.

Самият Бояджиев казва с възмущение, че няма нищо общо. Малко по-късно обаче с охота разказва пикантни подробности около ТИР-а - как бил обикалял от десет дни цяла България и че всъщност бил изгонен от Разград, защото не можело така в центъра на града всеки да си раздава каквото му хрумне.

В чисто творчески план план двамата кандидати също са в унисон. Любима дъвка на срещите им с избирателите е фалитът на "Диамант". Така се нарича огромният завод за плоско стъкло, заради който е имало смисъл да съществува самият Разград.

Това мегапредприятие, строено при комунизма, е набързо фалирано при демокрацията. В момента представлява руини. Някога тук са работили близо 5000 души, сред които жителите на цели села. Сега тези хора са или в чужбина, или в списъците на бюрата по труда.

Опонентите на Бояджиев не пропускат да подхвърлят, че след краха на "Диамант" е станал адвокат на 1000 от уволнените работници, на които изготвил еднотипни дела, за да си получат чрез съда неизплатените неколкомесечни заплати. Повечето от тях и до днес не са ги получили, но пък са платили адвокатския хонорар, който по изискванията на адвокатската колегия не може да е по-малко от 100 лева на човек.

Един от последните шефове на "Диамант"е бил известният със слабостта си към агнешките главички бивш член на НИС на СДС Никола Николов. През януари 2003 г. Филчев дори поиска депутатския му имунитет заради завода. В Разград говорят, че нищо в местната икономика не може да се случи без благословията на видния представител на кръжеца "Агнешки главички".

Именно Николов стоял зад третия кандидат-кмет Милен Минчев, който официално също е независим. Минчев бе на крачка да стане кмет при последните местни избори, когато се класира втори. А сега е убеден в успеха си. За младостта си и за положението, в което е изпаднала цялата икономика на града, Минчев демонстрира завидна заможност.

Предизборният му щаб се помещава в офиса на собствените му фирми. Вътре всичко е като в преуспяващо дружество - компютри с плазмени екрани, скъпа теракота, добре нахранени служители.

Редактори от местните вестници споделят, че в пълен контраст с останалите кандидати Минчев не пести средства за платени публикации и реклама. Само за една статия миналия понеделник в един от седмичниците е превел 2000 лева, колкото, общо взето, струва издаването на целия брой.

Минчев обяснява скромно, че всичките си капитали е натрупал от производство на аварийни скоби.

Не остана място за четвъртия кандидат-кмет, но името му и без това е почти партийна тайна на ДСБ. Нито един плакат, нито едно рекламно каре в медиите, нито един митинг. Самият Петър Вълканов си признава, че се е кандидатирал, за да налага партията, а не себе си. Той всъщност много уважава Ангел Такев и му пожелава успех - не само защото г-жа Такева доскоро му е била шефка в психиатричното отделение на МБАЛ. Е, Такев е левичар, но голяма работа. То и в местната "Атака" официално не обичат хората от ДПС.
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2937
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Центърът на НПО в Разград наблюдава етичното поведение и конфликти на интереси в съдебната система. На 31 март 2010г., вестник „Екип 7”, брой 38, публикува интервю с бившия областен управител на Разград Наско Анастасов „От 1990-та къщата ми е заложена срещу кредити”. В материала г-н Анастасов прави коментари за магистрати от съдебната система в Разград.
На шеста и седма страница в броя са разказани мили спомени и са публикувани 4 снимки. В най-голям формат е снимката, на която осем усмихнати мъже на средна възраст позират с убити животни: Огнян Дамянов – окръжен прокурор на Разград от 2006г.; Стоян Димитров – известен адвокат от Разград и общински съветник от 1991г. досега, народен представител (1990г.-1991г.) и активист на БСП; Лазар Мичев – Заместник-председател на Окръжен съд – Разград, кандидат за кмет на Община Лозница през 1995г. от БСП; Венелин Узунов – бивш кмет на Разград (4 мандата), народен представител и настоящ съветник на президента на България; Денчо Бояджиев – настоящ кмет на Разград от 2005г.; Наско Анастасов – бивш областен управител (2005г.-2009г.); Добрин Добрев – Председател на Общински съвет – Разград от 2009г.; Васил Власов, предприемач.
Материалът породи силен обществен интерес и ние задаваме следните въпроси:
- Какво правят на лов с политически лица двама отговорни разградски магистрати, които са и административни ръководители?
- Нормално ли е окръжният прокурор Огнян Дамянов и заместник-председателят на окръжния съд в Разград Лазар Мичев да бъдат в една ловна дружинка с ключови представители на управляващата партия в общината за последните 65 години?
- Имало ли е към онзи момент висящи проверки срещу длъжностни лица от тази снимка – кмет, народен представител и общински съветници?
- Ако е имало в каква фаза са били проверките и в коя институция са били – съд, прокуратура или друга? По наша информация са подадени достатъчно сигнали в прокуратурата и МВР за извършени престъпления срещу Венелин Узунов, Денчо Бояджиев, Наско Борисов и Добрин Добрев…. А окръжният прокурор Огнян Дамянов и окръжния съдия Лазар Мичев ходят с тях на лов?
- Потъпкан ли е етичният кодекс на магистратите, законът за конфликт на интереси и нарушен ли е човешкият морал с този лов?
- Допустимо и морално ли е да си окръжен прокурор и окръжен съдия, и едновременно да ходиш на лов с местните управници и политици? Това не е ли недопустимо смесване на властите и крещящо лицемерие?
- Къде и кога е проведен този важен лов? С какви оръжия е стреляно и къде са в момента на снимката? Кой е авторът на историческата снимка?
- Кой е платил този VIP лов на разградските големци?
- Това разрешен лов ли е било или са ловували в забранен период - бракониерство?
- Хуманно ли е да се убиват животни (13 мъжки и 19 женски фазана) и почтено ли да се снимаш ухилен до уши зад тях? Какво показва това странно поведение на разградските големци?
- Как спят известните разградски ловци след като са убили няколко дузини беззащитни животни?
Според нас има достатъчно основания да се смята, че е уронен престижът на съдебната власт в област Разград и дълбоко е разклатено крехкото доверие към правосъдието. Авторитетът на магистратите е потъпкан.
Ние сме категорично против приятелско и партийно правосъдие, в което прокурор, съдия и адвокат ходят заедно на лов и уреждат резултатите от съдебните дела.
Ние не приемаме фасадно и задкулисно правосъдие, което изпраща в затвора предимно бедни и беззащитни хора, а не забелязва престъпниците с имунитет или облечените във власт.
Такова балканско правосъдие не е приемливо в Европейския съюз и развитите демокрации. Ние искаме справедливо и честно правосъдие.
НИЕ НАСТОЯВАМЕ
- Господин Огнян Дамянов да се оттегли веднага от поста окръжен прокурор на Разград, заради съмнения за недопустимо уронване престижа на съдебната власт, нарушаване Кодекса за етично поведение на магистратите и конфликт на интереси според специалния закон;
- Господин Лазар Мичев да освободи поста на заместник-председател на Окръжен съд – Разград заради съмнения за недопустимо уронване престижа на съдебната власт, нарушаване Кодекса за етично поведение на магистратите и конфликт на интереси според специалния закон;
- Висшият съдебен съвет да освободи окръжния прокурор Огнян Дамянов и съдия Лазар Мичев от заеманите магистратски и административни длъжности в съдебната система в Разград заради уронване престижа на съдебната власт, нарушение на етичните правила за поведение и конфликт на интереси.
- Инспекторатът на Висшият съдебен съвет да провери има ли заведени сигнали, проверки и съдебни дела срещу участници в този важен лов, както и срещу членове на техните семейства. Какво е движението през годините на тези преписки? Кой магистрат какво е решил и в чия полза?
- Органите на МВР и ДАНС да извършат проверка за извършено престъпление корупция и търговия с влияние, бракониерски лов, злоупотреба със служебно положение, превишаване на служебните правомощия.
Ние не вярваме в правосъдието в Разград, защото прокуратурата не е независима съдебна институция. Липсва всякакъв публичен контрол и отговорност пред обществото.
Ние не вярваме в разградската прокуратура, защото прокурори ходят на лов с политиците, купуват си скъпи имоти, ходят пияни на работа, карат луксозни коли, не зачитат обществените порядки, ходят на сафари в Африка, имат съмнителни приятели с криминални досиета, изнудват бизнесмени, пиянстват по нощните заведения, не ходят на работа по цели дни …
Ние оценяваме работата на прокуратурата в Разград за последните четири години като лоша, формална и непрофесионална. Прокуратурата в Разград работи некачествено, голяма част от постановленията се отменят или връщат, липсва прозрачност и отчетност пред обществото.
По всички важни за обществото проблеми в региона прокуратурата в Разград упорито си затваря очите или мълчи. Важни преписки се протакат с години, размотават се или остават без резултат.
Повече от 18 месеца Района прокуратура – Разград няма административен ръководител, защото титулярът Диана Недкова-Кипрова беше командирована във Варна, за да е заедно със съпруга си съдия.
Командировката е станала със съгласието на Огнян Дамянов, който лично ръководи и тази прокуратура, като разпределя и контролира сигналите и преписките. Този съмнителен разход е натоварил излишно бюджета на прокуратурата с няколко хиляди лева и затова трябва да се направи проверка.
Председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев е на мнение, че един от тежките проблеми на държавното обвинение е кадровата политика и че "част от състава на прокуратурата е абсолютно негоден да изпълнява функциите, които са му възложени". Тази оценка заслужават и прокурорите от Разград.
Ние сме възмутени от поведението на двама висши разградски магистрати, които са пренебрегнали грубо професионалните си задължения за публично поведение и морал.
Налице са няколко много сериозни нарушения на етичните правила и норми:
I. Нарушен е принципът за почтеност и благоприличие, защото с този лов е компрометирана честта и е накърнен авторитета на разградските магистрати в професията и обществото.
„Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност. Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в професията и обществото.”
„Почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата.
5.1 Магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения.
5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;
5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;
5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;
5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;
5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.
5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми.”
II. Нарушен е принципът за независимост, защото с участието си в този лов двамата магистрати навярно са се поддали на външни влияния, като са решавали преписки и дела в полза на част от своите приятели-ловци. Това е безспорна намеса в работата на съда и прокуратурата, която двамата магистрати са предизвикали или не са предотвратили.
Липсват данни двамата магистрати да са уведомили органите на съдебната власт и обществеността за участието си в този лов.
Допълнително и много сериозно нарушение е, че Огнян Дамянов и Лазар Мичев не са посочили в декларациите си за конфликт на интереси приятелството с ловните си другари. Това е сериозно нарушение на Закона за конфликт на интереси.
„1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
1.4. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система;
1.5. Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.”
III. Участието в този закрит лов може да се определи и като участие в партийно-политическа дейност, защото почти всички участници, без съдия Лазар Мичев и прокурор Огнян Дамянов, са политически активисти. А кметът Денчо Бояджиев е обявяван два пъти за сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Орбита.
Защо разградските големци не са поканили на този лов например известния разградски поет Дулинко Дулев или художника Христо Велчев?
„9.1. Магистратът не допуска участието си в производства при наличие на конфликт на интереси. При съмнение за подобен конфликт е длъжен да обяви фактите и при необходимост да се оттегли.
9.2. Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние;
9.4. Магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес.”
Тази ловна снимка показва, че прокурор Огнян Дамянов и съдия Лазар Мичев са намесени в политически и безнес среди за влияние.
Не е случайно, че в интервюто Наско Анастасов яростно защитава прокурор Милена Пенчикова, която окръжният прокурор Огнян Дамянов предложи да бъде избрана за негов заместник. Прокурор Милена Пенчикова оправда Наско Анастасов за извършени престъпления за продажба на държавен имот на фирма, свързана с брат му.
АКО ХОДИШ НА ЛОВ С ОКРЪЖНИЯ ПРОКУРОР НА РАЗГРАД ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕШ ОБВИНЕН И ОСЪДЕН?
Заместник-председателят на Административния съд в Разград Таня Дамянова е съпруга на окръжния прокурор. Съпругата на съдия Лазар Мичев е главен счетоводител на Районен съд – Разград, а съдебният администратор на Окръжен съд – Разград е съпруга на кмета Денчо Бояджиев.
Центърът на НПО в Разград разработва и прилага пилотни програми в подкрепа на съдебната реформа от 2004г. През 2007г. създаде Национална мрежа за гражданско наблюдение на съда, в която участват 33 граждански организации. До момента са осъществени шест проекта за гражданско наблюдение на съда и подкрепа на съдебната система в България. В момента Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда реализира проект „Правосъдие близо до хората”, подкрепян от Висшия съдебен съвет и финансиран от Фондация „Америка за България”. Главната цел на проекта е утвърждаване върховенството на закона и подкрепа за съдебната реформа на местно ниво чрез повишаване на обществената информираност и засилване на общественото доверие в съда.
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2938
sten ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Blagodaria na Pedro za& iznesenata informacja otnosno Banditskja lov na razgranskita darzavni cinovnici s ucatieto na bez sramnoto RAZGRATSKO PRAVOSADIE ucasnici v cilata lovna afera tova sa hora bez saca
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2939
sten ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Koj sa tezi procuti ubici na zivotni vaspitanici NA TODOR ZIVKOV kojto sa ucastvali na lov za sarni v rRAZGRADSITE REZIDENCJI NAtO v tezi prazni glavi za homanost i respekt kam zivotnite e samo udovolstvito da ubivat i da se gavret na ubitoto zivotno tova ne sa hora no naslednici na komunisticeskja matalitet na T ZIVKOV i PECO KOBADINSKI kojto izbiha niladi zivotni za udovolstvie T ZIVKOV v ETOPJA ubil NIKOLKO lava tigri i Mnogo mecki v Rumania s CEUSESKO I mnogo valci mecki i siberjski tigri s Pjanicata BRENZEV no vie ste ibrali tezi bezobrazni upravnici i vie trabva da im napravite procesi da se postavi vaprosa pred E S zastita na zivotnite .
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2940
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Както обича да се изразява любимият вожд и учител на активиста на ГЕРБ другаря pedro () ,заслужилият пожарникар на РБългария и по съвместителство мин. пред. Бойко Тиквов всички тия стари писания от преди десетина години са : " ШМЕНТИ КАПЕЛИ" Я другарю pedro () бръкни с дебелото си пръстче през широките си ноздри,почеши сивото си вещество ,та белким изкопа нещо по съвременно.
А пък то ,че шефа ви е описан като шеф на борческа бригада занимаваща се с рекет ,амфетамини и пране на пари от вашите американски господари си е всенародна скрита тайна ,която дори Кьор Асан от Подайва знае!
 
Записано в лога Записано в лога  
 
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2941
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
1.Денчо Бояджиев – Кмет на община Разград, избран като независим кандидат подкрепен от БСП и други казионни организации
- финансира вестник „Гледища”, където работи Георги Георгиев, съпруг на дъщеря му. Вестникът получава над 12 000 лв. общинска субсидия на година;
- назначил е за директор на Общински културен център Надя Денева, сестра на първата си съпруга /уреждането с работа и подкрепа на роднини и приятели на политическото лице се нарича непотизъм, като корупционна практика/;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Център за икономическо развитие”, което използва безвъзмездно два общински имота с обща площ над 6200 кв.м;
- член на Контролния съвет на Сдружение „Спортен клуб по колоездене „Спринт”, което използва безвъзмездно общински имот с площ около 2700 кв.м в Северен градски парк;
- през 2007 г. и 2008 г. е обявен два пъти като сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним „Орбита”.
2.Любомир Цонев – заместник-кмет на община Разград
- председател на Управителния съвет на Сдружение „Бизнес зона - Перистър”, която управлява около 1000 дка общински терени и сгради;
- председател на Управителния съвет на Сдружение „Шахматен клуб „Абритус” - Разград, който ползва безвъзмездно общински имот;
- председател на Управителния съвет на Сдружение ”Асоциация на общините, реализиращи проекти за преобразуване на войскови райони” - гр. Разград;
- ръководи проекти на Община Разград с партньор Сдружение „Център за икономическо развитие”, което използва безвъзмездно два общински имота с обща площ над 6200 кв.м;
- изпълнителен директор на Сдружение „Център за икономическо развитие” е Ивайло Ганев - общински съветник от Зелена България.
3.Стоян Димитров – общински съветник от БСП и председател на Постоянна комисия по законност - съпругата му Цветана Бенонова е директор на дирекция „Култура и туризъм” в общинската администрация в Разград;
- дълги години Стоян Димитров е получавал много високи хонорари като външен адвокат на Община Разград, защото е от една партия с кмета.
4.Добринка Монева – председател на групата съветници от БСП
- член на Управителния съвет на Сдружение ”Национална асоциация на действащите председатели на общински съвети в Република България”, независимо че от средата на 2007 - г. не е председател на Общински съвет;
- дъщеря й работи в библиотека „Проф. Боян Пенев”;
- сестра й Веселина Станчева работи в „Общински пазари” ЕАД, където доскоро г-жа Монева беше и член на Съвета на директорите;
- съдебен заседател в Окръжен съд – Разград.
5.Добрин Добрев – общински съветник от „Социалдемократи за Разград“ и председател на Постоянна комисия по бюджет и финанси;
- съсобственик с 32% в „Хранкомерс ЦБА” ООД, което изпълнява три обществени поръчки на Община Разград. Договорите са сключени през есента на 2008г. или една година след като вече е бил общински съветник;
В „Хранкомерс ЦБА” ООД е съдружник с Борислав Цанков, който съжителства с доведената дъщеря на втората съпруга на кмета Денчо Бояджиев;
- наемател е на бистро „Бели Лом” – общински имот в центъра на Разград;
- концесионер е на общински имот в Северен градски парк;
- член на Управителния съвет на Спортен клуб по борба „Лютви Ахмедов”, който ползва общински имот на градския стадион.
6.Станка Ангелова – общински съветник от БСП
- член е на Контролния съвет на Сдружение „Център за икономическо развитие”, което ползва безвъзмездно два общински имот с обща площ над 6200 кв.м;
- съпругът й Стоян Ангелов работи във фирма „Шеле”, която изпълнява три обществени поръчки за чистотата на община Разград с бюджет около 1,8 млн. лв;
- управляващ съдружник на „Група за консултиране по местни финанси” ООД;
- член е на Управителния съвет на Сдружение „Национална асоциация на финансовите специалисти в публичния сектор”.
7.Симеон Захариев – общински съветник от БСП
- член е на Управителния съвет на Сдружение „Център за икономическо развитие”, което ползва безвъзмездно два общински имота с обща площ над 6200 кв.м;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Бизнес зона - Перистър”, която управлява около 1000 дка общински терени и сгради;
- председател е на Управителния съвет на Сдружение „Регионална търговско- промишлена и земеделска камара” - Разград;
- участва в „Регпал” ЕООД, което е 100% собственост на РТПЗК, на която той е председател. ”РЕГПАЛ” ЕООД изпълнява услуги на Община Разград по оценка на недвижими имоти, машини и съоръжения;
- председател е на Управителния съвет на Сдружение „Дом на науката и техниката” - Разград;
- представлява „Търговска и спестовна банка”АД;
- като публично-частно партньорство е „усвоил” 8000 лв. по „проект за асфалтиране на улицата” пред къщата си в с.Ушинци с пари от общинския бюджет на Разград.
8.Янка Георгиева – общински съветник от БСП
- директор на Домашен социален патронаж, назначена е от кмета на община Разград без конкурс, който е неин работодател.
9.Ивайло Ганев - общински съветник от „Зелена България“
- син на Минка Ганева – директор на Дирекция „Финансови дейности” и главен счетоводител на Община Разград;
- изпълнителен директор на Сдружение „Център за икономическо развитие”, което ползва безвъзмездно два общински имота с обща площ над 6200 кв.м. Сдружение „Център за икономическо развитие” е партньор по няколко проекта на Община Разград и имат финансови взаимоотношения;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Бизнес зона - Перистър”, която управлява около 1000 дка общински терени и сгради.
10.Георги Георгиев - общински съветник от „Атака“
- изпълнява услуги на Община Разград - чрез фирмата си за охрана ЕТ “Нерон-Георги Димитров” охранява регионалното депо за битови отпадъци и общинските гори;
- председател на Управителния съвет на Сдружение „Спортен клуб „Нерон”, който използва безвъзмездно общински имот с площ 130 кв.м в Дома за услуги, бул. „България” 21, ет. 4. Имотът не се използва;
- собственик с 80% на капитала на „Командос-Д” ООД.
11.Цветана Бенонова - директор на Дирекция „Култура и туризъм”
- съпруга на общинския съветник Стоян Димитров от БСП.
12.Минка Ганева – директор на Дирекция „Финансови дейности” и главен счетоводител на Община Разград
- майка на общинския съветник Ивайло Ганев от „Зелена България“.
13.Йордан Асенов – началник Отдел „Образование”
- председател на Спортен клуб по борба „Лютви Ахмедов”, който ползва общински имот на градския стадион;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Спортен клуб „Лудогорец”, който ползва общински имот в спортна зала „Абритус”;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Областно сдружение по борба”.
14. Руска Вътева – началник сектор „Връзки с обществеността”
- член на Управителния съвет на Сдружение „Настоятелство към Център за работа с деца – Разград”;
- съдебен заседател в Окръжен съд – Разград.
15. Катя Тодорова – експерт в Дирекция „Култура и туризъм”
- дъщеря на Тодор Тодоров – директор на художествена галерия „Проф. Илия Петров”, която се финансира от бюджета на Община Разград. Кметът Денчо Бояджиев е работодател на г-н Тодоров.
16. Елена Христова Вълкова-Трифонова – служител в Отдел „Образование”
- председател на Управителния съвет на Сдружение „Клуб Бъдеще”, който използва незаконно част от бистро „Зайо Байо” - общинска собственост.
17. Тодор Тодоров – директор на художествена галерия „Проф. Илия Петров”
- дъщеря му Катя работи в общинската администрация като експерт в Дирекция „Култура и туризъм”:
- член на Управителния съвет на „Ротари клуб Разград”.
18. Ганка Николова – директор на Ученическа спортна школа
- УСШ е извънучилищно заведение, което се финансира от общинския бюджет - кметът назначава директора без конкурс.
- член на Управителния съвет на Сдружение „Спортен клуб по лека атлетика „Лудогорец”, който използва общински имот в спортна зала „Абритус”;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Областен клуб „Спорт в училище”;
- работата й в спортната сфера я поставя в сериозен конфликт на интереси заради участието й в управлението на два спортни клуба.
19. Цветанка Русева – директор на ЦУТНТ - Разград
- ЦУТНТ е извънучилищно заведение, което се финансира от общинския бюджет - кметът назначава директора без конкурс;
- член на Управителния съвет на Сдружение „Консултантски клуб за гражданско образование”, което ползва незаконно помещения в сградата на ЦУТНТ с площ около 2000 кв.м. Няма решение на Общински съвет – Разград за отдаване на помещения на тази неправителствена организация;
- работата й с деца и младежи я поставя в сериозен конфликт на интереси, заради управлението на младежки център, който е приютил незаконно проект на нейната неправителствена организация.
20. Ивалина Стойчева – директор на детска градина в град Разград
- директно е подчинена на кмета на Разград, който е неин работодател;
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2944
pigs ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Месокомбината започва да работи !!!

Приема месо от шопари ... и циганско... не прави разлика, нали е все за лудите на този град!

Браво !

Ама колко има още...
А колко ти не знаеш...

Ще му дойде времето... не се безпокойте, оня си знае работата!
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2946
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Г-н Зорге, много ви моля,много ви уважавам, но кьор Асан не е от нашето село Подайва познаваме се, той е от България и вижда всичко.
Г-н Pedro,като знаете толкова истини, на които вярвам и аз, че са верни, защо мълчите защо мълчиме? Защо не можем да крещиме:ЛЪЖЕТЕ УПРАВНИЦИ!!!!!!
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2947
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Защото г-н Pedro е от общинското ръководство на ГЕРБ в Разград и с зъби и нокти защитава ръчичката която го храни ,пък дали е бандитска няма значение.
 
Записано в лога Записано в лога  
 
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2948
sten ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Do gos. Zorge vizdam ce se stara i li nova noiklatura barkate partijte s humanizam i coveskite otnosenia kam zivotnite u nas zastoto cila Europe znaje ce nie sme varvari kam zivotnit idete v Razgradkite lozi ste vidte kak gladi kuceta i bez voda pazit lozata ot kradezi byh u nas i vidih smojte oci tova vidih drugo po strasno v jdno Razgradso selo jdin ubi s vila kuce ce posednalo na kokoska ot glad i vie nimate covestina i sarce i nisto ne kazvate kakvo praiha vastie vari komunisti iz teketo s nozove i naj skapi puski izbivaha zivotnite Todor ZIVKOV peco kubadinski S CILATA KOMUNISTICESK SVITA ZASRAMETESE CE STE KATO TYH DA ZASTITVATE PROFESIONALNIRE UBICI peveri za svinski kanibalizam i da ukrasivat svojte domove s rogata i svinskite glavi po stenit vidih tova v Razgrad na publicni mesta coveka ako e covek tribva da ima respekt kam zivotnite i sto nima respekt kam tyh nama i kam coveka no ne virvam ce tezi kojto kritikuat PEDRO ima logika i razum kato HOMO SAPENES.
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2950
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА, ПАРИТЕ И МЕСТНИТЕ ПОЛИТИЦИВъв връзка с особено актуалната тема за втора автогара в Разград и възникналата полемика, моля да публикувате нашия коментар. Вярвам, че наличието на повече различни мнения ще внесат необходимата яснота и информираност по много важната тема за местната общност в Разград.

През миналата седмица няколко видни разградски мъже се опитаха смело да направят гражданите на Разград на глупаци.
С медийната си активност г-н Боян Минчев отваря широко темата за политическите олигарси, които управляват “крехката” икономика на Разград след 14 г. славно управление на кмета Венелин Узунов.

Въпросът “на кого бяха продадени общинските фирми в Разград” и кой им подари “общинската баница” трябва да се зададе на партията, която управлява Разград от 1990 г. Други знаят как бяха продадени държавните предприятия.

От 1990 г. насам всички партийни ръководители и сега ни управляват – Добринка Монева, Стоян Димитров, Денчо Бояджиев, Симеон Захариев…. Дори Венелин Узунов се връща в Разград като депутат отскоро. Списъкът е много дълъг.
Когато се изразява загриженост и се критикува позиция, е нормално да се погледне справедливо първо в собствената градина.

Може ли г-н Боян Минчев да припомни как “прозрачно” купи най-голямата транспортна фирма за пътнически превози в Разград?

Справедливо е г-н Минчев да каже на гражданите на Разград колко е месечната сума на субсидията, която получава от Община Разград с подписа на заместник-кмета Любомир Цонев.
Колко хиляди километра изминават ефективно автобусите на “Автобустранс” на месец, колко хиляди километра отчита г-н Минчев в Община Разград и колко хиляди десетки лева получава като възнаграждение за “услугата”?

За изминати километри или за написани по разписание курсове (неизпълнени) г-н Минчев получава хиляди левове всеки месец от нашите пари?

Действително ли фирма “Автобустранс” предоставя публичните услуги за транспорт на граждани в обем и количество, които са договорени след спечелен конкурс?

Има ли куража г-н Минчев да каже колко автобусни линии обслужва неговата фирма и каква част са те от общия обем пътнически автобусните услуги в Община Разград?

Не е ли “Автобустранс” монополист на транспортните услуги, осигурен с протекцията на бившия кмет на Разград?

Паметливите разградчани помним как г-н Боян Минчев получи “Автобустранс” като “подарък” след създаденото работническо-мениджърско дружество. По него време г-н Минчев беше голям демократ и не излизаше от партийните клубове. Сега чувам вече бил от друга партия с либерални ценности и нови политически господари. Участвал и като съсобственик в издаването на един местен вестник в Разград.

В тази ситуация не виждам защо г-н Минчев се безпокои за бъдещето на 30 служители от фирмата, след като той има и други бизнеси и няма да остане гладен. 30 служители на г-н Минчев няма да останат на улицата. Редно е богатите да помагат на бедните. Така поне е по света и Европа.

Досега винаги при опит за премахване монопола на фирма, тя надига вой до бога, че се пречи на свободния бизнес да се развива. В момента сме в подобна ситуация в Разград.
Бизнесът в Разград е време да се освободи от политическите си протекции и да се развива по правилата на конкуренцията и свободната пазарна икономика.

От 1974 г. аз живея в село Стражец с около 3000 човека население. До там пътува автобусна линия 2, която се обслужва от фирма “Автобустранс” на г-н Боян Минчев. Мога да заявя, че неговата фирма не изпълнява в достатъчен обем планираните курсове по разписание до жп гара Разград и обратно в Разград. Напоследък много граждани недоволстват, че автобусите минават много рядко и нередовно.

Една от причините за появата на т.нар. “нелегални таксита” е липсата на достатъчно автобуси, който Община Разград е длъжна да осигури на гражданите на общината, които плащат с данъците си заплатите и привилегиите на общинарите. Не може да има вакуум на пазара – веднага някой се намества на освободената територия.

Община Разград е длъжна да води строг контрол за какво се плаща и дали транспортните услуги са с необходимото качество. Някой май си “затваря очите” за груби нередности.
Не смея да твърдя, че досега това е ставало с мълчаливото съгласие на общинската администрация в Разград, за да се толерира една частна транспортна фирма и да се нарушават транспортните правила. По този въпрос е най-компетентен заместник-кметът Любомир Цонев, на този пост от 1995 г.

И накрая нека не забравяме, че до миналата година фирма “Автобустранс” се ползваше със специалното внимание на г-н Венелин Узунов, кмет на Разград последните 14 години. Не и без неговата сериозна помощ “Автобустранс” е печелила много конкурси за автобусни линии според добре осведомени. По времето на дългото управление на г-н Узунов беше основно оформено цялото пространство около автогарата и бяха сменени тротоарните плочки с доста скъпи декоративни.

Изненадващ ход предприе новият ни градоначалник. Изненада дори собствената си партия БСП и може би разсърди Венелин Узунов.

Позицията на кмета на Разград Денчо Бояджиев може да се оцени като сблъсък на интереси между един бивш и един настоящ кмет.

Но в никакъв случай като загриженост за местната общност и интересите на гражданите.
Достатъчно е обстоятелството, че става дума за “инвестиционни намерения” на една фирма от далечен град. И дума не иска да каже кметът на Разград да има конкурс или друго някакво състезание за новата автогара. Г-н Бояджиев просто прави опит да излезе от орбитата на предшественика си Венелин Узунов и да води собствена икономическа политика с неясни финансови параметри.

Не без помощта на гарантираното му партийно мнозинство от собствената му партия БСП, която има 17 общински съветници в 33-местния парламент.Георги МИЛКОВ, председател на Управителния съвет на Центъра на неправителствените организации в Разград
03.05.2006


Автор: ekip7
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2951
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Обвиняват Узунов в далавери за 1 000 000 лв.!
27 March 2009„Бомбата“ хвърли на пресконференция вчера председателят на Антикорупционния център към Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков. В писмо до министър-председателя Сергей Станишев, Бойко Великов - председател на Комисията за борба с корупцията в НС, Стоян Стоянов - председател на ОбС - Разград, Огнян Дамянов - окръжен прокурор на Разград, Селиме Карагьозова-Шакир - председател на ПК за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси в ОбС - Разград и Шакир Шакиров - директор на ТД на НАП - Разград той настоява за проверка къде са отишли 1 000 000 лева от наеми, които бившият кмет Венелин Узунов и настоящият Денчо Бояджиев събират чрез Сдружение „Център за икономическо развитие“. Милков иска отговор на въпроса защо Община Разград не си събира сама наемите и защо този милион не е влязъл в общинския бюджет.


27_03_2009_uzunov.jpg27_03_2009_georgi-milkov.jpgПълният текст на сигнала:Антикорупционен център – Разград

Център на НПО в Разград

ДО

Г-н Сергей Станишев, министър-председател на България

Г-н Бойко Великов, председател на Комисията за борба с корупцията в НС

Г-н Стоян Стоянов, председател на Общински съвет – Разград

Г-н Огнян Дамянов, окръжен прокурор на Разград

Г-жа Селиме Карагьозова-Шакир, председател на ПК за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси в Общински съвет - Разград

Г-н Шакир Шакиров, директор на ТД на НАП - Разград


СИГНАЛ

За нарушения при управлението и стопанисването на общинската собственост

Къде прибрахте 1 млн. лв. от наеми, г-н Узунов?

Центърът на бившия кмет Венелин Узунов и на настоящия Денчо Бояджиев събират по 10 000 лв. наеми от местния бизнес в Разград.

Антикорупционният център в Разград направи свое проучване и установи следните факти за Сдружение „Център за икономическо развитие”, с председател на управителния съвет Венелин Узунов:

Сдружение „Център за икономическо развитие“ е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза. То е регистрирано с решение Решение № 159/1999 г. на Pазградски окръжен съд, Регистър 50, Партида 70, Том 8, стр.70.

Организацията се управлява от петчленен управителен съвет с председател Венелин Узунов. От 1991 до 2005 г. Венелин Узунов беше кмет на община Разград, а оттогава е народен представител и председател на комисията по бедствия и аварии в Народното събрание.

Центърът за икономическо развитие ползва суперсграда за офис в центъра на града. Това е общински имот-партерни помещения в бл. „Чайка”, бул. „България” 23, 91.50 кв.м, предоставен за безвъзмездно ползване съгласно Решение 461/23.12.1998 г. на Общински съвет – Разград, за срок от 120 месеца до 02.06.2009 г. Имотът е предоставен целево за офис;

Отделно Центърът използва имот (две сгради), предоставен за безвъзмездно ползване в подкрепа на дребния бизнес в Разград. Бизнесинкубаторът е ремонтиран с донорски пари по американски програми. Имотът се намира в Западна промишлена зона, кв.10, парцел I по плана на гр. Разград, съответно 4440,00 кв.м и 1714 кв.м, предоставени за безвъзмездно ползване съгласно Решение 152/17.07.2000 г. на Общински съвет – Разград, за срок от 120 месеца до 21.07.2010 г.

Многократно Венелин Узунов е твърдял, че няма интерес към този имот и той почти не се използва. Местната власт в Разград и сегашният кмет не дават никаква информация за тези имоти.

Наша проверка установи, че в момента са отдадени всички помещения на бизнесинкубатора в двете сгради с обща площ над 6200 кв.м. Помещенията се ползват под наем за стопански цели от местни фирми в Разград, които заплащат по 1,6 лв./кв.м. На месец това прави обща сума 9920 лв. В момента има незаети само 4 малки помещения с обща площ 40 кв.м. Никой не отчита къде отиват тези пари и дали се отчитат някъде!

От 2000 г. до момента, за 9 години (108 месеца), частната организация на червения депутат е прибрала чиста печалба от 1 млн. лв. или по 119 000 лв. на година.

Фирмите-наематели се настаняват от Ивайло Ганев, изпълнителен директор на Центъра за икономическо развитие. Той е общински съветник от ПП „Зелена България“ и син на Минка Ганева, главен счетоводител на Община Разград;

Ние считаме, че това е груба злоупотреба на депутата Венелин Узунов и сегашния кмет Денчо Бояджиев, който до 2005 г. е бил председател на ПК по управление на общинската собственост в Общинския съвет;

Налице са всички данни за извършено престъпление и злоупотреба със служебното положение на длъжностни лица, като кметът на общината и общински съветници.

Имотите са общинска собственост на Община Разград, предоставени са за безвъзмездно ползване през 2000 г., когато Венелин Узунов е бил кмет на общината. Прилагаме справка от Община Разград – ОП „Общински жилища и сгради”, получена по Закона за достъп до обществена информация.

Къде са отишли тези пари и защо Община Разград си е затваряла очите за огромната далавера? Защо Община Разград не си събира сама наемите и този 1 милион не е влязъл в общинския бюджет?

Къде са тези 1000 000 лв., г-н Узунов и г-н Бояджиев?

Венелин Узунов е председател на Управителния съвет на Сдружение „Център за икономическо развитие”1, което използва безвъзмездно три общински имота с обща площ над 6200 кв.м. Членове на УС са и настоящият кмет Денчо Бояджиев, общинският съветник от БСП Симеон Захариев и заместник-областният управител Милена Цанева. Член на Контролния съвет е общинският съветник от БСП Станка Ангелова.

Вестник „Капитал“ публикува статията „Далеч от идеалния свят“, 7-13.03.2009г., стр.15. В материала подробно се обясняват конфликтите на народния представител Венелин Узунов, кмет на Разград, 1991-2005 г. Споменават се имената на сегашния кмет Денчо Бояджиев и общинския съветник Ивайло Ганев, които са свързани лица и са в конфликт на интереси.


ПРИЗОВАВАМЕ:

Общински съвет – Разград да преразгледа своите решения за трите помещения и да ги отмени;

Общински съвет – Разград да защити интереса на местната общност и възложи на кмета да стопанисва сам имотите, съобразно Наредба 2;

Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси към Общински съвет – Разград да направи проверка по сигнала;

Министър-председателят да провери каква е ролята на заместник-областния управител Милена Цанева в тази далавера за 1 млн.лв.;

Прокуратурата да провери информацията за извършени престъпления за злоупотреба със служебно положение и укриване на данъци;

Данъчната администрация да провери декларирани ли са получените суми като стопанска дейност и дали са платени данъци за тях;

Комисията за борба с корупцията в Народното събрание да направи сериозна проверка на изнесената информация в сигнала;Георги МИЛКОВ

26 март 2009 г.
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2952
pedro ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Сряда, 4 март 2009 г., късен следобед. Депутати от две парламентарни комисии разгорещено обсъждат промени в закона за предотвратяване на конфликт на интереси. Двама от тях гневно защитават измененията, чуват се само плахи мнения против. След час и половина безсмислени дебати с 19 гласа промените, които практически обезсилват действието на закона, са приети.

Един от гласовете "за" е на Венелин Узунов - депутат от БСП , бивш кмет на Разград и... председател на управителния съвет на неправителствена организация (НПО), получила общинско имущество за безвъзмездно ползване... И ако щете вярвайте, Узунов е в пълен конфликт на интереси. Или ще е така, докато подкрепените от него промени не влязат в сила.

През юли 2000 г. Центърът за икономическо развитие - Разград, получава с решение на общинския съвет две сгради с обща площ над 6200 кв.м в западната промишлена зона на града. Освен тях НПО използва безвъзмездно и офиса си в центъра на Разград. Кмет по това време е създателят на сдружението Венелин Узунов - в момента депутат от "Коалиция за България" и член на комисията по въпросите на държавната администрация, гласувала в сряда промените в Закона за конфликт на интереси.

На пръв поглед дребен и частен, случаят с многостранно развития Венелин Узунов е повече от показателен пример за мрежите от контакти и зависимости на местно и общинско ниво. Той показва необходимостта от работещ механизъм за преодоляването на конфликта на интереси - словосъчетание, което, видно от последните законодателни инициативи, ще чуваме често в бъдещите доклади на Евопейската комисия.

Метаморфозата на закона

Деветнадесет народни представители дадоха зелена светлина за изменения, целящи да му предадат по-скоро декоративен вид. Така например, ако поправките се гласуват и на второ четене, публичните фигури ще декларират вече само лицата, към чиято дейност имат актуален частен интерес. Възможни случаи, в които би се стигнало до конфликт на интереси, няма да излизат наяве. Освен това законът няма да обхваща експерти от държавната и местните администрации, чиято дейност остава без контрол. Премахва се и текстът, който забранява на публични лица да се разпореждат с имущество и средства и да издават разрешения в интерес на юридически лица с нестопанска цел, в които те или свързани с тях лица участват. Публичните лица ще са длъжни да декларират сключени единствено консултантски договори. Друг вид икономически или политически отношения ще продължават да са на тъмно... като договори за наем на сграда например. Ограничаването на договорите "прекалено свива параметъра на действие на закона. Широка палитра на търговски взаимоотношения остава извън закона", предупреди по време на дебатите в комисиите Яни Янев от НДСВ. Въпреки това партията му подкрепи промените на първо четене.

Логично е, че всички стеснявания на закона за конфликт на интереси са в интерес на "другите" длъжности на държавни и местни служители, различни от тези, на които са избрани. Като председател на управителния съвет на Центъра за икономическо развитие - Разград, Венелин Узунов не би трябвало да има право да гласува в негов частен интерес или в такъв на свързани с него лица (т.е. такива, с които се намира в икономически отношения). В случая дори и Узунов да не се облагодетелства пряко от гласуването на промените, НПО, в чието управление той участва, би могло да спечели от поправките. Затова в един идеален свят той би спазил най-малкото правилника на Народното събрание и би разкрил интереса си при гласуването в сряда. След като това не се случи, той коментира пред "Капитал", че е подал заявление за напускане в Центъра за икономическо развитие - Разград, и не вижда никакъв конфликт на интереси. Молбата му обаче все още не е разгледана на общо събрание на сдружението и той остава председател най-малкото докато НПО внесе промените в управляващите си органи в съда.
Мама, аз и братовчед ми

Всъщност казусът с Центъра за икономическо развитие - Разград, съвсем не свършва с ролята на Венелин Узунов. Член на Управителния съвет е и настоящият кмет на града Денчо Бояджиев (независим, подкрепен от БСП ), познат също като сътрудник на ДС с псевдоним Орбита. Изпълнителен директор е общинският съветник Ивайло Ганев, чиято майка по случайност е главен счетоводител на община Разград. В управителния и контролния съвет на сдружението влизат и двама общински съветници от БСП . Напомняме, че като партньор в няколко проекта (водени между другото от зам.-кмета Любомир Цонев), Центърът за икономическо развитие - Разград, е във финансови взаимоотношения с общината. Проста сметка стига до заключението, че кметът, зам-кметът и трима общински съветници са свързани лица и имат частен интерес да подкрепят един друг своите предложения.

"Ако се приемат поправките, хората по високите етажи на местната власт ще продължат да облагодетелстват роднински и политически обвързани фирми и неправителствени организации", коментира Тодор Ялъмов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Той допълва: "Сериозният отпор спрямо закона показва страха да не се загуби привилегията да устройваш роднините и политическите си приятели, а не рационален стремеж да се подобри инструментът за борба с политическата корупция, какъвто е законът в сегашния му вид." Според него "неправителствените организации станаха третият по важност инструмент след обществените поръчки и заменките на гори за предоставяне на държавна подкрепа на приятелско-политическите обръчи. Почти всички по високите етажи пряко или с техни роднини са в НПО-та".
Поправки за отскок

По-лошото е, че с гласуването на промените започна истинското изменение на закона. "Има опасност законът да бъде преработен между първо и второ четене и така да се промени логиката му", предупреди по време на заседанието на комисиите Илко Димитров от БНД. В стремеж да не декларират "хипотетични конфликти на интереси, които я възникнат, я не възникнат" (по думите на Татяна Дончева от БСП ), до второ четене могат да се появят доста по-съществени от сегашните изменения промени. Заявка за допълнителни поправки дадоха Надя Антонова ( БСП ) и самият Венелин Узунов. "Законът има още несъвършенства. Ще предложа 10-12 конкретни неща", изрази готовност той. По всичко изглежда и че дори подадените вече декларации ще трябва да се попълват наново. Това автоматично означава удължаване на сроковете за подаване и след това за проверка от контролния орган (който заради спорове между БСП и НДСВ също все още не е ясен). Единственото, което се вижда на хоризонта, е, че същинското прилагане на закона едва ли ще се случи. Или поне не в този управленски мандат.
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2965
jovi4 ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Пол: Мъж Място: ПЛОВДИВ Рожденна дата: 1953-10-29
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
sten написа:
QUOTE:
Do gos. Zorge vizdam ce se stara i li nova noiklatura barkate partijte s humanizam i coveskite otnosenia kam zivotnite u nas zastoto cila Europe znaje ce nie sme varvari kam zivotnit idete v Razgradkite lozi ste vidte kak gladi kuceta i bez voda pazit lozata ot kradezi byh u nas i vidih smojte oci......


Използвам разни преводни програми за да разшифрирам написаното, но.... уви! И те са безпомощни. Какво ли ще стане ако пиша на български в гръцки форум? Не ми казвайте сега, че не пиша по темата!
 
Записано в лога Записано в лога  
 
Последна редакция: 2011/06/03 22:15 от jovi4.
 
Човек вижда толкова, колкото знае. (Гьоте)
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
#2966
sten ()
Изключен Вижте профила на потребителя
Отг: Е ТЕ ТОВА Е ШЕФА ГОСПОДА БАЛАМИ! Преди 7 години  
Do Gos.Jvie mole ne zajmajte samo vie vaite gluposti nemoga da si vobste iobraze ce ste tolkova Mongoleme i nisto novo ne noste na tozi Forum bigate ot problemite i smitam nimate sobstveno mnenie i takiva kato vas sa manipolatori i otvrastavat citatelite ostavete tasata phycho drama s kirilicata nikoj ne e protiv kirilicata no vie nimate logika na dialog V Bulgarie nima zabrana nito zakon da se zabraniva lainica no no se zajmete s mosenicestvata po m
 
Записано в лога Записано в лога  
  Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
Отиди най-отгоре Отговори